TR EN

Balık Unu Üretimi


Balık unu, taze deniz balıklarından ya da işlenmemiş balık atıklarından üretilen, çok yüksek protein içeriğine sahip amino asit ve vitamin kaynağıdır. Geçmişte, Büyük Britanya ve Japonya’da gübre olarak kullanılan balık unu, yüksek besin değeri nedeniyle hayvanların ilk beslenmesinde de kullanılmıştır. Balık unu daha çok su ürünleri yetiştiriciliği olmak üzere, tavukçuluk ve domuz yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.

Balık unu temiz, bozulmamış, yağı ekstrakte edilmiş ya da edilmemiş bütün balık ya da balık artıklarının, birlikte veya yalnız olarak kurutulup öğütülmesiyle elde edilir. Balık ununun su oranı %10’dan fazla olmamalı ve tuz oranı %7’yi aşmamalıdır.

Karsusan balık unu yapımı için sadece taze hamsi kullanmaktadır. Taze hamsi buharla kurutulup değirmenden geçirilir, yağı alındıktan sonra yüksek protein değerlerine sahip balık unu olarak kullanıma hazır hale getirilir. Zengin besin içeriği nedeniyle çiftlik hayvanları, kanatlı ve balık yemi rasyonlarının en önemli ham maddesidir ve çoğunlukla yem sanayiinde kullanılır. Balık ununun önemi tüm dünyada anlaşılmış ve son 25 yılda balık unu üretiminde % 400 oranında artış olmuştur.

Karadeniz Bölgesi'nin milli balığı hamsiden üretilen balık unu ve balık yağının, Dünyanın en zengin proteinli besinleri olduğu, hammaddesi hamsi olan un ve yağların, diğer ülkelerde üretilen balık unu ve yağlarından, % 7 oranında daha fazla protein içerdiği bilinmektedir.

Karsusan Balık Unu Değerleri
 

Maddeler
Dry Matter 90,76
Crude Protein 75,53
Methionnine 2,28
Cysteine 0,70 
Methionnine+Cysteine  2,99 
Lysine  6,31
Threonine  3,42
 Arginine 4,41
 Isoleucine 3,40
Leucine  5,78 
Histidine  2,55 
Phenylalanine  3,11 
Glycine  3,68 
Serine  3,14
Proline  2,80 
Alanine  4,64 
Aspartik asit  7,48 
 Glutamik asit  9,86